Makarska je smještena u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj s  jugoistoka rtom Osejavom, a sa sjeverozapada poluotokom Sv. Petrom.

Grad se amfiteatralno širi prema padinama planine Biokovo (1762 m) koja je štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom. Sunce je obasjava više od 2750 sati godišnje, s temperaturom zraka višom od 20°C od lipnja do rujna, a prozirno more od lipnja do listopada ima temperaturu iznad 20°C.
Makarska prema zadnjem popisu stanovništva ima 13 894 stanovnika, a gustoća naseljenosti iznosila je 360,2 stanovnika po km². U ljetnoj sezoni Makarsku posjeti više od 15000 posjetitelja.
U Makarskoj je najvažnija gospodarstva grana turizam. Zemljopisnim položajem i kulturno-povijesnim značajem od svog je postanka središte hrvatske mikroregije – Makarskog primorja.

Makarska je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta hrvatskog priobalja, privlačno zbog svojih i prirodnih i klimatskih karakteristika, raznolike turističke ponude i gostoljubivih domaćina.
Zahvaljujući turizmu, danas Makarska osuvremenjuje infrastrukturni, gospodarski, zdravstveni, turističko-ugostiteljski, športsko-rekreativni i kulturni sustav.
Makarska raspolaže s oko 2500 u hotelskom te oko 10000 kreveta u privatnom smještaju.

O kvaliteti makarskog turizma svjedoče brojne turističke nagrade i priznanja, ali i vrijedni turistički djelatnici koji iz godine u godinu rade na poboljšanju turističke ponude.
U zadnjih nekoliko godina uvelike se ulaže u poboljšanje standarda, pogotovo smještajnih kapaciteta.
Turistička zajednica Grada Makarske, kao i ostali turistički subjekti , zaduženi su za promociju Makarske u Europi i svijetu na turističkim sajmovima. Londonski sajam (u mjesecu studenom) već godinama najveći je i najvažniji sajam na kojem se Makarska uspješno predstavlja.

 

download (1)  download (2)  download  images (1) images (2)   images (3)