Imotski je stari grad, smješten na jugu Republike Hrvatske, na raskrižju Dalmatinske Zagore i Bosne i Hercegovine. Prvi put ga se spominje 950. godine u djelu De administrando imperio bizantskog cara i povjesničara Konstantina Porfirogeneta.

Imotski ima sva obilježja primorskog grada, zahvaljujući ponajviše klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Kamene kuće, strme uske ulice s kamenitim stepenicama svjedoci su nekadašnjeg izgleda ovog mjesta čija je stara jezgra i zaštićena. Nekoliko zgrada sa lijepim pročeljima i okovnim ogradama iz doba secesije, govore o stilskim strujanjima koja nisu mimoišla ni ovu sredinu.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u gradu živi 10.111 stanovnika, u užoj jezgri grada oko 5000 stanovnika, a u cijeloj Imotskoj krajini oko 32000 stanovnika.

Gradom dominira tvrđava Topana, nastala u 10. stoljeću, koja je kroz povijest imala izuzetno strateško značenje, a danas je zanimljiva posjetiteljima zbog sačuvanog izgleda i vidikovaca na grad i Modro jezero. U sklopu tvrđave nalazi se i zavjetna crkvica posvećena Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog. U okružju zidina ljeti se odvija i nekoliko manifestacija, a s Topane spuštajući se niz 92 kamene Imotske skaline, izgrađene u 18. stoljeću, dolazimo do Imotskog trga na kojemu je i spomenik velikom pjesniku, Imoćaninu Tinu Ujeviću.

Ispod Topane je i Modro jezero, omiljeno šetalište, a u ljetnim mjesecima i glavno kupalište u Imotskom. Do njegove bistre površine vode kamene serpentine. U neposrednoj blizini (1,5 km) nalazi se i Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi čija je dubina depresije 528 metara, a dubina vode doseže i 300 metara s dnom koje je ispod morske razine. Uz ova jezera kao i ostala u Imotskoj krajini nastala urušavanjem podvodnih špilja vežu se mnoge legende, kao o oholom Gavanu ili Hasanaginici koja je opjevana u narodnoj baladi te prevedena na većinu svjetskih jezika. Prema toj priči i grob Hasanaginice nalazi se na rubu Modrog jezera.

Osim prirodnih ljepota i raznolikosti, u Imotskom danas moguće je naći kvalitetan hotelski smještaj, odličnu gastronomsku ponudu i pomoću vinskih cesta uživati u degustacijama kvalitetnih vina ili prvog dalmatinskog pjenušca. Oni koji se žele približiti nekadašnjem životu mogu posjetiti naša eko sela. Tijekom godine, a posebno ljeti, u Imotskom se održava veliki broj manifestacija koje vrijedi posjetiti.